Webináre | Archív

Ponúkame vzdelávanie formou online seminárov na vybrané pedagogické, špeciálno-pedagogické, psychologické, právne a ďalšie témy prednášané skúsenými odborníkmi z praxe z pohodlia Vášho domova. A to všetko z pohodlia Vášho domova.

Po náročnom pracovnom dni ponúkame online semináre, stačí sa len prihlásiť na vybraný seminár a získať cenné informácie z vybranej témy. Počas webinára je priestor na Vaše otázky, semináre sú zároveň recenzované ďalším odborníkom z praxe. Po webinári máte prístup k materiálom a možnosť opätovne si prehrať záznam.

Po absolvovaní webinára získa každý účastník osvedčenie o absolvovaní vzdelávacej akcie, online podporu na 3 mesiace a materiály k preberanej téme.

Archív webinárov

Podľa čoho poznať kvalitné učebnice a učebné materiály

13. decembra
19:00 - 20:10

S otvárajúcim sa trhom s učebnicami vystupuje do popredia otázka kvality učebníc. Najkvalitnejšou prestáva byť automaticky „tá, ktorú prepláca ministerstvo“ a do hry vstupujú aj ďalšie faktory.

Nedávny lockdown ukázal, že mnoho učebníc kvôli svojmu suchopárnemu a formálnemu („vedeckému“) podaniu nevyhovovalo žiakom – nemohli plniť úlohu materiálu, ktorý žiaci zvládli samostatne. Pritom dobre napísaná učebnica by mnohým z tých, ktorí mali horšie (resp. žiadne) pripojenie k internetu,  významne pomohla – buď priamo alebo s podporou rodičov.

Treba sa preto pýtať, ako spraviť učebnice zrozumiteľnými a príťažlivými – a zároveň udržať ich primeraný rozsah a hĺbku vedomosti – a ako ich podporiť ďalšími učebnými pomôckami a materiálmi tak, aby práca s nimi viedla k mentálnemu zdvihu nielen v danom predmete ale aj v raste ich osobnosti.

Počas webinára si všimneme, ako učiteľ spozná materiály, ktoré vyhovujú jeho štýlu výučby a dokážu žiakov obohatiť o nové pedagogické dimenzie: kritické myslenie, rozvoj komunikačných schopností, tímová práca atď.

Lektor: prof. RNDr. Jozef Hvorecký, PhD.

Cena: 12 EUR

MBTI typológia osobnosti a jej využitie v kariérnom poradenstve1

9. decembra
18:00 - 19:10

Typológia osobnosti podľa Meyersovej a Briggsovej (MBTI) vychádza z predpokladu, že ľudské správanie nie je náhodné, je možné ho predvídať a na základe toho pomáha porozumieť tomu, o čo sa jednotlivci pri svojej sebarealizácií usilujú, čo pokladajú za dôležité, ako sa rozhodujú a taktiež ako  sa správajú vo vzťahu k svojmu okoliu. V rámci webinára si priblížime uvedenú typológiu osobnosti, jej kritériá a možnosti využitia v kariérnom poradenstve na základnej a strednej škole. 

Lektor: Mgr. Veronika Kalinová

Cena: 12 EUR

Logopedická chvíľka v MŠ - rozvíjajúce aktivity

9. decembra
19:00 - 20:10

Webinár poskytne stručný vhľad do vývinu reči u detí podľa rôznych vývinových období  a podľa jazykových rovín. Odkryjeme metódy a prístupy, rozvíjajúce aktivity, hry, cvičenia a námety rozčlenené taktiež podľa vývinových období (vrátane cvičení oromotoriky, prípravných cvičení na vyvodenie hlások,  rozvíjania slovnej zásoby, sluchového vnímania, fonematického uvedomovania). Súčasťou webinára bude ukážka pracovných listov, pracovných zošitov a logopedických pomôcok, vhodných pre deti v materských školách.

Lektor: PhDr. Denisa Bödöková

Cena: 12 EUR

Dyskalkúlia - ako ju spoznať?

9. decembra
19:00 - 20:10

Ako prebieha diagnostika a čo môže pedagóg spraviť a ako pomôcť žiakom s dyskalkúliou. Ako môžeme nastaviť korekčné cvičenia pre žiakov s touto poruchou. Ako vplýva aj na ostatné predmety vo výchovno-vzdelávacom procese. 

Lektor: Mgr. Adriana Koristeková

Cena: 12 EUR

Ako budovať inkluzívne prostredie v MŠ a ZŠ

8. decembra
19:00 - 20:10

Praktické uskutočňovanie inklúzie a inkluzívnej edukácie v materskej škole v ideálnej aj reálnej podobe – „ako sa to dá“  s detičkami s rozmanitými potrebami v materskej škole. Spolupráca učiteľka  - rodič a ďalší.

Webinár je zameraný aj prakticky. Účastník môže komunikovať s lektorkou prostredníctvom online chatu - kladenie otázok už počas priebehu webinára je vítané. Buďte súčasťou programu, pripravte si vaše otázky a problémové prípady z praxe, keďže v priebehu dvojhodinového webinára bude priestor na konzultáciu a riešenie problémových situácií. Spolu sa budem snažiť hľadať riešenie. 2 hodiny, dve lektorky, 2x viac času, dvojnásobné množstvo informácií, 2x viac skúseností, nápadov, inšpirácií...

Lektor: PhDr. Ľubomíra Dunčáková a Bc. et Bc. Diana Gerbocová

Cena: 12 EUR

Námety a hry pre rozvoj komunikačných schopností u detí od 3 do 6 rokov

7. decembra
19:00 - 20:10

Praktický webinár so zameraním na rozvíjajúce aktivity, hry a cvičenia na rozvíjanie komunikačných schopností. Stručný prehľad logopedických pomôcok, pracovných listov a zošitov. Cvičenia budú rozdelené podľa veku a podľa jednotlivých jazykových rovín. V rámci foneticko-fonologickej roviny to budú oromotorické cvičenia, dýchacie a fúkacie cvičenia, cvičenia pri automatizácii správnej výslovnosti sykaviek, hlásky L a R.  Ponúkneme aj cvičenia na rozvíjanie gramatických rovín, pri eliminovaní dysgramatizmov. Cvičenia na rozvíjanie slovnej zásoby, porozumenia reči. Rozvíjanie naratívnych schopností.

Lektor: PhDr. Denisa Bödöková

Cena: 12 EUR

Detská kresba ako nástroj diagnostiky u detí v MŠ

2. decembra
19:00 - 20:10

Webinár nám priblíži základné teoretické informácie o detskej kresbe a jej vývine. Bližšie si špecifikujeme kresbu v období predškolského veku a jej znaky. Zameriame sa možnosti orientačnej diagnostiky z detskej kresby  a varovné znaky napríklad pri sexuálnom zneužívaní, poruchách pozornosti, či mentálnej retardácií.

Lektor: Mgr. Veronika Nemčoková

Cena: 12 EUR

Vývin reči a komunikačné stratégie u detí do 3 rokov

30. novembra
19:00 - 20:10

Rozoberieme si vývin reči podľa jednotlivých vekových štádií  0 - 12 mesiacov, 12 – 24 mesiacov, 24 - 36 mesiacov. Budeme sa venovať komunikačným stratégiám na rozvíjanie reči zo strany rodiča. Akým chybám sa vyvarovať. Čo robiť, ak vývin reči sa oneskoruje. Poukážeme na oblasti, ktoré majú vplyv na vývin reči (hrubá motorika, zrak, sluch).  V praktickej časti ponúkneme cvičenia a metódy na rozvíjanie reči u detí do 3 rokov. Ako správne čítať deťom knihy vzhľadom na vývin „čitateľských“  schopností.

Lektor: PhDr. Denisa Bödöková

Cena: 12 EUR

ADHD a motivácia

30. novembra
18:00 - 19:10

Deti s poruchou pozornosti a hyperaktivity nebývajú cieľavedomé. Ich vôľová a emocionálna zložka je oproti rovesníkom nedostačujúca k svojvoľnému a vytrvalostnému dosahovaniu úspechov v „nezaujímavých“ činnostiach. Ako pomôcť týmto deťom preklenúť presvedčenie o vlastnej neschopnosti a viesť ich k vytrvalosti a spolupráci? Lektorka sa pokúsi zodpovedať na tieto a podobné otázky. Zároveň vo webinári ponúka vlastné skúsenosti  s motiváciou u detí s ADHD z praxe klinického psychológa.   

Lektor: PhDr. Eva Baková

Cena: 12 EUR

Dialóg ako cesta ku kritickému mysleniu

29. novembra
19:00 - 20:10

Kritické myslenie sa vyznačuje nasledujúcimi vlastnosťami:

·        Kredibilita: Overenie pôvodu zdroja informácie, jeho uznávanie ďalšími dôveryhodnými zdrojmi, jeho opakovaná spoľahlivosť

·        Analyzovateľnosť: Opis získania podkladov a tvorby záverov, ktorý je dostatočne detailný na to, aby ho bolo možné replikovať

·        Transparentnosť: Žiadne dáta a postupy sa nevynechávajú ani nezatajujú (napríklad preto, lebo nesedia do schémy)

·        Užitočnosť: Rozširuje naše poznanie a dennú prax

Už Sokrates vedel, že prítomnosť (či absencia) sa najlepšie posilňujú počas dialógu, v ktorom si partneri vymieňajú a dopĺňajú svoje poznatky a odhaľujú ich slabiny. Vo webinári sa budeme venovať tomu, ako ich rozvíjať prostredníctvom sokratovského dialógu, a jednak upozorníme na skutočnosť, že samotné kritické myslenie nie je všemocnou zbraňou, ktorá zabráni všetkým spoločenským nedostatkom.

Na príkladoch ukážeme, ako sa dá kritické myslenie rozvíjať prostredníctvom dialógu v školských a mimoškolských podmienkach.

Lektor: prof. RNDr. Jozef Hvorecký, PhD.

Cena: 12 EUR

4 567

Vzdelaných pedagógov

127

Webinárov

12

Spolupracujúcich pedagógov