...už naozaj vypínam (spánková prokrastinácia)

Mgr. Veronika Kalinová
https://www.marianne.cz/zivotni-styl/spankova-prokrastinace-aneb-kdyz-pravidelne-oddalujete-vecerku

Možno sa Vám už niekedy stalo, že ste boli tak unavený, že jediné na čo ste po celom dni čakali bola Vaša posteľ a spánok. Napriek únave, ste si však (pochopiteľne) chceli dopriať aj trocha oddychu a času pre seba a tak miesto spánku, ktorý ste síce fakt potrebovali a čakali naň, ste sa rozhodli, že si napríklad pustíte aspoň jednu časť nejakého seriálu na internete, prípadne si len tak budete scrollovať sociálne siete, čítať články, ktoré ste cez deň nestihli....pritom všetkom ste si aj uvedomovali, že už by aj bolo na čase ísť spať, ale predsa ste si pár krát povedali, ešte toto, ešte toto a už naozaj vypínam....no zrazu ste zistili ako už čas pokročil a keď už ste sa naozaj rozhodli “vypnúť“, tak zrazu spánok akosi nie a nie prísť a tak ste sa len pretáčali v posteli, hľadali si čo najlepšiu polohu na spanie, čas stále plynul, začínali ste pociťovať zúfalstvo a aj miernu nervozitu a čím viac ste sa snažili o spánok, o to viac to nešlo.

O tom, že modré svetlo, ktoré vyžaruje mobil prípadne počítač vplýva na hormonálnu rovnováhu pretože, akoby presviedča náš hormonálny systém o tom, že je deň, nakoľko stimuluje vylučovanie melatonínu a teda vedie k narúšaniu tzv. cirkadiálnych rytmov organizmu sa už pomerne veľa popísalo. Jav, ktorý sme opisovali v úvode (a v ktorom ste sa možno našli) sa však nazýva spánková prokrastinácia a skôr ako príčinou, je mobil prípadne počítač a z nich žiariace modré svetlo, dôsledkom.

Čo je to vlastne spánková prokrastinácia? V jednoduchosti povedané, je to čas pred spaním, kedy si chceme vychutnať chvíľu kedy skutočne nič nemusíme. Znie to možno vtipne, ale naozaj je to tak. Zároveň si však musíme priznať, že je to veľmi lákavé. Veď po celom dni v práci kedy sa častokrát naozaj pomyselne nezastavíme skutočne netužíme po príchode domov mnohokrát po ničom inom len si sadnúť a nič nerobiť. No reálne, nás po práci čaká ešte plno ďalších povinností, ktoré nám akosi našu túžbu po nič nerobení odďaľujú dostratena. Zrazu je večer a nastáva náš čas, pre ničnerobenie. A tu sa objavuje aj fenomén spánkovej prokrastinácie, ktorú by sme mohli charakterizovať tromi znakmi. Po prvé pre spánkovú prokrastináciu je typický neskorší čas odchodu na spánok a teda zároveň aj kratšia doba spánku. Po druhé, kedže chvíľa kedy nič nemusíme robiť, a po ktorej sme túžili po celom dni už nastala, reálne nejestvuje žiadny reálny dôvod, pre ktorý odkladáme spánok. A po tretie, niekde v kútiku duše vieme, že posúvanie odchodu na spánok, nie práve najlepšie pôsobí na našu pohodu a teda dá sa povedať, že prispieva aj k našej emočnej instabilite.

Už sme priebežne načrtli niektoré z dôsledkov spánkovej prokrastinácie ale poďme si ich trochu zosumarizovať a rozviť:

1.      FUNGUJEME POMALŠIE – menej energie v dôsledku nedostatku spánku vedie k zníženej produktivite.

2.      NÁŠ ŽIVOT SA STÁVA STRESUJÚCEJŠÍM – tým, že sme unavení, menej produktívni, nedokončené úlohy sa nám kumulujú, nevieme ich doviesť do konca, začína nám zároveň chýbať pocit dobre vykonanej práce. Začíname sa cítiť frustrovaní, podráždení, prípadne až úzkostní, či depresívni. Prejavy môžeme vidieť  nielen na svojom psychickom ale aj fyzickom zdraví ale aj oslabenej imunite.

3.      PRIBÚDA CHYBOVOSTI – pravidelné preťažovanie mozgu spôsobuje, že sa nevieme poriadne sústrediť na jednu činnosť a v dôsledku toho robíme chyby, predovšetkým pri aktivitách, ktoré si vyžadujú kritické myslenie.

4.      NAŠE ROZHODOVANIE JE OVEĽA NÁROČNEJŠIE – ťažkosti s rozhodovaním sú spôsobené preťažením kognitívnych funkcií mozgu a tak dochádza k poklesu výkonnosti v pamäťových schopnostiach, v menej kvalitnom resp. zhoršenom procese myslenia ako takom.

Je na mieste sa pýtať, čo s tým? Lepšie povedané ako na to.  Ako základ je možné hovoriť o disciplíne. A síce, keď si nastavím určitý večerný režim tak ten režim aj dodržím. Môžeme začať napríklad tým, že si vytvoríme pre nás príjemné prostredie na spánok, tak aby sme sa na spánok tešili. Aspoň polhodinu pred spaním nepoužívať žiadnu elektroniku. Ak nám napríklad mobil slúži aj ako budík, ktorý nás ráno prebúdza do práce, je dobré si budík nastaviť skôr ako začne plynúť polhodina pred spánkom. Kedže v prípade mobilu, ktorý slúži aj ako budík je nevyhnutné ho mať v miestnosti kde spíme, môžeme urobiť aspoň to, že ho dáme niekde na zem k posteli tak, aby nebol v  úrovni našej hlavy kdesi na vyvýšenom mieste napríklad nočnom stolčeku. No a nakoniec je dôležité si spánkovú rutinu a zvyky v nej zavedené osvojiť a teda chodiť spať každý deň v približne rovnakom čase.

Jednoduché, že? A ako to vyzerá v praxi s realizáciou? To už necháme na Vás aby ste si to odskúšali....

 

LITERATÚRA:

CINGELOVÁ, L. Možné príčiny odkládaní spánku. Masarykova univerzita.2020. 43 s.

HERINKOVÁ, E. 10 typov, ako si zlepšíte kvalitu spánku. Dostupné na: https://eduworld.sk/cd/eliska-herinkova/5215/10-tipov-ako-si-zlepsite-kvalitu-spanku

SUNI, E. 2021. What is „Revenge Bedtime Procrastination?“ Dostupné na: https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene/revenge-bedtime-procrastination

LAURETTA, A.2021. Why You Stay Up So Late, Even You Know You Shouldn´t. Dostupné na: https://www.wired.com/story/sleep-procrastination-psychology-tips/

 

Komentáre

Vložit komentár